Oljen ali lakiran beljen hrast?

02. februar 2022

Parket v barvi beljenega hrasta je danes med bolj iskanimi barvami parketa. Dobro se ujame v različnih barvnih kombinacijah in se ga enostavno kombinira. Svetla tla so neopazna in dajejo možnost, da v prostoru poudarimo druge elemente. A ker so tla najbolj izpostavljen del našega pohištva po katerem hodimo, je izjemno pomembno, kakšno kvaliteto parketa bomo izbrali. Cenejši parketi v svetlejših tonih bodo kmalu izgubili svoj nevtralen učinek, saj bodo poškodbe na njih precej bolj vidne kot na temnejših odtenkih.

Posebno pozornost je potrebno nameniti končni obdelavi parketa. Le-ta je lahko oljena ali lakirana. Oljen parket zahteva redno nego in vzdrževanje z ustreznimi olji. Svetuje se, da se parket olji enkrat letno. Pri pomivanju je potrebno v vodo dodati ustrezno čistilo za oljen parket. V primeru, da parket zanemarimo, se zgodi, da vpije v sebe madeže, ki jih ne težko odstraniti. Najbolj neljubi madeži so mastne vrste. Oljena končna obdelava se odlično obnese pri temnejših vrstah parketa.

Pri lakirani obdelavi s parketom nimamo dodatnega dela, moramo pa biti pozorni na drobne poškodbe, ki se lahko na laku bolj poznajo. Danes je izjemno priljubljen krtačen in lakiran parket, saj skrije marsikatero poškodbo.

Listone Giordano si je ime za tonirano kolekcijo parketa  parkete izposodil pri slavnemu umetniku Michelangelu. Na voljo je v dveh tonih bele: biancospino in montblanc.

Parket je na voljo v različnih dimenzijah, primeren za klasično polaganje, polaganje v ribjo kost ali chevron.

Več o beljenem hrastu si lahko preberete tukaj.

nazaj