Terasa na obali

10. maj 2021

Lesene terase so priljubljena zunanja obloga že vrsto let, a pred nakupom je smiselno temeljito razmisliti o naših pričakovanjih glede dimenzijski stabilnosti, trajnosti in uporabe. Nimajo namreč vse drevesne vrste enakih značilnosti. Nekatere so dimenzijsko bolj stabilne, druge manj, nekatere se trščičijo in zato težje čistijo. Življenjska doba lesene terase je odvisna od vrste lesa  in podkonstrukcije ter načina montaže.  V nadaljevanju predstavljamo projekt lesene terase na obali, izveden s sponkami in aluminijsko Buzon podkonstrukcijo.

V spomladanskem času smo pomagali polepšati teraso na obali. Svetovali smo uporabo dimenzijsko stabilne drevesne vrste ipe, katere značilnost je, da lahko sicer malo razpoka, a se zaradi izjemne trdote ne trščiči, kar pomeni, da si lahko pri čiščenju pomagamo z vodnim curkom pod pritiskom.

Proizvajalec je izdelal peresa in utore tudi s čelne strani, kar je omogočalo hitro in natančno montažo ter izdelavo zaobljenih čelnih zaključkov.  Terasa se je vijačila v Buzon aluminijski profil debeline 24 mm s posebnimi bruniranimi sponkami, ki preprečujejo večje dimenzijske premike lesa.

Delno je terasa položena na profile, podstavljene z Buzon gumeno podložko U-pad, v manjšem delu, kjer se je površina terase povečala, pa stoji na višinsko nastavljivih podstavkih do višine 45 cm, ki so bili predhodno podloženi z betonsko ploščo.

Več o sistemu za višinsko nastavljanje si lahko preberete na spletni strani www.buzon.si.

 

 

 

 

nazaj