Parket za talno gretje

15. februar 2022

Talno gretje je najbolj priljubljen sistem ogrevanja vsakega moderno zasnovanega doma in parket  je najbolj priljubljena talna obloga, ki nudi udobje  in  toplino dotika tudi v sezoni, ko ogrevanje ni potrebno. Nekateri pravijo, da je vsak parket primeren za talno gretje, a žal temu ni tako. Talno gretje parket dodatno razsuši, nekatere drevesne vrste se lahko zvijejo ali razpokajo na površini, najbolj običajno pa je, da med posameznimi deščicami nastanejo razpoke ali reže. Le-te so lahko manjše ali večje, odvisno od drevesne vrste in tehnologije izdelave parketa. 

 

Kakšen parket izbrati?

Masivni parket za talno gretje ni primeren, a tudi cenejši gotovi parket se lahko deformirajo in razpokajo. Listone Giordano je priznana blagovna znamka  vrhunskega dvoslojnega parketa , ki je idealen za polaganje na talno gretje. Narejen je iz okolju prijaznih materialov, osnovna surovina izvira iz certificiranega hrastovega lesa, podporna plošča je iz brezove križno vezane plošče,  ne vsebuje topil in formaldehidov. V spodnji razpredelnici lahko odčitate termično upornostni koeficient (R) za določen tip parketa Listone Giordano.

 

Protokol segrevanja estriha

Pred polaganjem parketa na talno gretje je potrebno izvesti cikel segrevanja estriha in tako omogočiti estrihu, da se napne in poči, kjer je to potrebno preden se nanj nalepi parket. Nemalokrat cikel segrevanja estriha pusti za sabo razpoke in deformacije površine. Prav tako je nujno potrebno, da se pred polaganjem parketa na talno gretje izmeri vlaga v estrihu, ki  ne sme presegati 1,8%.

 

Način polaganja parketa in dimenzije

Na talno gretje se lahko polaga parket v različnih dimenzijah in oblikah. Najbolj običajni načini polaganja so klasično, polaganje v ribjo kost in polaganje v obliki chevron.

 

Poglejte si kolekcije parketa za talno gretje.

 

 

 

nazaj