Buzon ponuja trajne rešitve pri izvedbi teras

11. marec 2020

Zadnjih deset let so v porastu zunanje lesene talne obloge, a večina se pred nakupom ne zaveda, da je lepota lesene obloge odvisna od izbrane drevesne vrste, kakovosti samega lesa, doslednosti rednega vzdrževanja in predvsem načina izvedbe podkonstrukcije.

Med najkakovostnejše drevesne vrste sodijo burmanski tik, ipe in termo bambus. Način izvedbe je treba prilagoditi drevesni vrsti, najmanj priljubljen pa je sistem vijačenja z vrha, saj z obilico vijakov, kvari videz talne obloge. Pogosto spregledan element pri izvedbi lesene terase pa je podkonstrukcija. Največja napaka je, da se za podkonstrukcijo uporabi ceneno drevesno vrsto, ki se jo postavi neposredno na podložni beton, saj les, ki je ves čas v stiku z vlago, počasi razpada in še preden mine deset let, je podkonstrukcija uničena, teraso pa je treba sanirati. Lesena obloga bo zaradi zunanjih vplivov posivela, malce razpokala, barvo lahko ohranjamo le z rednim vsakoletnim premazovanjem .

Tisti, ki želijo trajnejšo oblogo, ki ne zahteva rednega dela, se pogosto odločajo za lepljeno keramiko ali gres porcelan, a pozabljajo, da so naše klimatske razmere z mrzlimi zimami in vročim poletjem neugodne za tesnilne fuge, ki počasi začnejo popuščati in sčasoma privedejo do odstopanja keramike. Sistem dvignjenih teras na podstavkih buzon ponuja trajne rešitve

Podstavke se lahko uporablja pri izdelavi kamnitih teras, teras iz gres porcelana, lesa, betona, WPC ali drugih kompozitnih materialov. Buzoni so idealni za ravne strehe in balkone, saj se jih lahko polaga neposredno na različne vrste hidroizolacije. So višinsko nastavljivi do višine 960 centimetrov in z ustreznim nastavkom ponujajo možnost korekcije naklona površine. S korektorjem naklona omogočajo izravnavo pohodne površine, medtem ko se padavinska voda v naklonu izteka v odtočni jašek pod finalno oblogo. Vsak posamezen podstavek prenese obremenitve do 1000 kilogramov.

Prava rešitev pri iskanju trajne obloge je gres porcelan, položen na podstavke Buzon. Gres porcelan je keramika, zapečena na 1300 stopinj Celzija s povečano upogibno trdnostjo, v barvi lesa ali kamna. Pri postavitvi na buzone je treba izbrati debelino 20 mm. Najpogostejše dimenzije posameznih elementov so 60 x 60 cm in 60 x 120 cm. Talna obloga je trajna, a nam modularni sistem omogoča tudi enostavno odstranitev in ponovno postavitev obloge, kar se izkaže še posebno koristno v primeru postavitve na ravne strehe in balkone. Vse prepogosto se namreč dogaja, da začne čez nekaj let hidroizolacija puščati. V primeru, da je položena lepljena talna obloga, je ta po odstranitvi neuporabna, medtem ko sistem gres porcelana Kronos na podstavkih buzon omogoča ponovno postavitev. Zaradi manjše količine podložnega betona je strešna konstrukcija lažja, zrak med oblogo in betonom pa deluje izolativno. Temnejša keramika se ne segreje do te mere, da bi nas peklo v noge, pa tudi do odstopanja talne obloge ne pride.

Sistem dvignjenih teras je namenjen vsem, ki želijo trajne in enostavne rešitve ravnih streh, balkonov in teras. Več na spletni strani Buzon

 

nazaj